Türkiye - Almanya Gastrodiplomasi

Türk Mutfağı

Türkiye – Almanya

Ürünlerin tamamını kullanan reçeteleriyle doğası gereği atıksız da olan Türk Mutfağı, sürdürülebilir yapısıyla da ön plana çıkıyor. Hiçbir malzeme israf edilmeden, boşa harcanmadan hazırlanan yemekler ve atık malzemelerin dönüştürüldüğü sirke, turşu gibi şifa kaynağı lezzetlerle donatılan sofralar, Türk mutfağının biyoçeşitliliği koruyan ve ekolojik açıdan sürdürülebilir olan lezzet geleneğini de gözler önüne seriyor. Türk mutfağı aynı zamanda birlik ve beraberlik duyguları etrafında şekillenen yeme-içme ritüelleriyle kültürel açıdan da sürdürülebilir olmasıyla göze çarpıyor. Tüm ailenin bir araya geldiği, yabancıların Tanrı misafiri kabul edildiği sofralar, her yaştan, koşuldan ve sosyal sınıftan insanı bir araya getiriyor ve toplumsal kaynaşma unsuru olarak da önemli bir rol oynuyor. Geleneksel sofralar, Türk insanının cömertliğinin, paylaşmayı ve dayanışmayı sevmesinin ve binlerce yıllık yaşam kültürünün de günlük hayattaki tezahürü konumunda. Türkiye’nin somut olmayan toplumsal mirasının da önemli bir bileşeni olan Türk Mutfağı, bu açıdan da kültürel mirasın yeni nesillere aktarılmasını ve sürdürülebilirliğini garantiliyor.

Binyılları aşan tarihi süreç içerisinde, farklı kültürlerin etkileşiminden beslenen Türk Mutfağı, Türkiye’nin bereketli coğrafyasında zengin bir iklim, flora ve fauna çeşitliliğinden faydalanarak köklü bir geleneği günümüze taşıyor. Selçuklu ve Osmanlı gibi sayısız medeniyetin hayat verdiği Türk lezzet mirası, geleneksel tarifleri, sağlıklı ve atıksız sofraları ve zamansız kimliğiyle dünyanın en zengin mutfakları arasında yer alıyor. Ülkenin hemen her bölgesinde yerel ürünlerle hazırlanan özgün tatlardan oluşan Türk Mutfağı, zengin biyoçeşitliliği, kaliteli-doğal malzemeleri ve farklı saklama-pişirme teknikleriyle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi destekliyor. Ayrıca verimli topraklarda kaliteli tohumlar yetiştirilerek tarladan sofraya taşınan çok çeşitli sebze ve meyvelerle hazırlanan Türk yemekleri, vejetaryen ve vegan beslenme modeli için de pek çok seçenek sunuyor. Bu özellikleriyle Türk mutfağı, farklı yeme içme trendlerine cevap verebilecek donanımı ve potansiyeliyle dikkat çekiyor.

Ürünlerin tamamını kullanan reçeteleriyle doğası gereği atıksız da olan Türk Mutfağı, sürdürülebilir yapısıyla da ön plana çıkıyor. Hiçbir malzeme israf edilmeden, boşa harcanmadan hazırlanan yemekler ve atık malzemelerin dönüştürüldüğü sirke, turşu gibi şifa kaynağı lezzetlerle donatılan sofralar, Türk mutfağının biyoçeşitliliği koruyan ve ekolojik açıdan sürdürülebilir olan lezzet geleneğini de gözler önüne seriyor. Türk mutfağı aynı zamanda birlik ve beraberlik duyguları etrafında şekillenen yeme-içme ritüelleriyle kültürel açıdan da sürdürülebilir olmasıyla göze çarpıyor. Tüm ailenin bir araya geldiği, yabancıların Tanrı misafiri kabul edildiği sofralar, her yaştan, koşuldan ve sosyal sınıftan insanı bir araya getiriyor ve toplumsal kaynaşma unsuru olarak da önemli bir rol oynuyor. 

Geleneksel sofralar, Türk insanının cömertliğinin, paylaşmayı ve dayanışmayı sevmesinin ve binlerce yıllık yaşam kültürünün de günlük hayattaki tezahürü konumunda. Türkiye’nin somut olmayan toplumsal mirasının da önemli bir bileşeni olan Türk Mutfağı, bu açıdan da kültürel mirasın yeni nesillere aktarılmasını ve sürdürülebilirliğini garantiliyor.

22-23 Haziran 2023 tarihlerinde, Türk Mutfağı Haftası programı kapsamında geleneksel Türk mutfağını tanıtmak ve diplomatik ilişkileri pekiştirmek üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği ev sahipliğinde Almanya’da misafir edildim.

Almanya’da yaşayan Türkiye vatandaşları ve STK temsilcileri; Alman bürokrat ve diplomatlardan oluşan konuklarımız için ekibim ile birlikte hazırladığımız “Hatay” ve “Cumhuriyetin 100. Yılı” menülerini kendilerine takdim ederek geleneksel Türk lezzetlerinden ikramda bulunduk. 

Hazırladığımız menüler etrafında Hatay kültürünü ve Şubat ayında gerçekleşen depremin ardından deprem bölgesinde kurduğumuz Gönül Mutfağı aşevinin faaliyetlerini konuklarımıza tanıttık.